Omgevingadvies B.V. is een organisatie dat adviseert op het gebied van Ruimtelijke Kwaliteit van de omgeving, dat ook wel voorheen welstand werd genoemd.
In het ruimtelijk kwaliteitsbeleid van een gemeente is het welstandstoezicht het ‘vangnet’. Het vangnet hangt echter nauw samen met het ruimtelijk kwaliteitsbeleid dat de gemeente voert. Het opstellen van een welstandsnota begint dan ook met een inventarisatie van het lokale ruimtelijk kwaliteitsbeleid en een analyse van de consequenties daarvan voor het welstandsbeleid.
De bouwverordening moet volgens artikel 8 lid 6 Ww 2002 voorschriften bevatten omtrent de samenstelling, inrichting en werkwijze van de commissie ruimtelijke kwaliteit. Aanpassing van de bouwverordening van onze gemeente zal plaatsvinden nadat de Modelbouwverordening van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten is aangepast.
De commissie is als collectief deskundig en onafhankelijk. Zij komt in onafhankelijkheid tot een advies. Er bestaan geen bindingen of relaties op basis waarvan het advies over de welstandsaspecten wordt beïnvloed. De commissie ruimtelijke kwaliteit bestaat uit deskundige leden op het terrein van architectuur, stedenbouw, monumentenzorg en aanverwante vakgebieden. De voorzitter is één van de stemhebbende leden en fungeert tevens als secretaris-deskundige van de commissie. De commissie ruimtelijke kwaliteit kan zich naar eigen inzicht laten bijstaan door extra deskundigen van het bureau of daarbuiten. Afhankelijk van het type plan dat moet worden beoordeeld, nemen de extra deskundigen deel aan de vergadering. Wanneer een van de leden van de commissie is verhinderd wordt hij / zij, indien mogelijk vervangen door een van de plaatsvervangende leden. De gemeente kan voor bepaalde (nieuw te ontwikkelen) gebieden een supervisor aanstellen met als taak de ruimtelijke kwaliteit te stimuleren en initiatiefnemers in de vroege planvormingsfasen reeds te informeren en te begeleiden. Om misverstanden te voorkomen is het van belang de relatie tussen de planbegeleiding door de supervisor en de uiteindelijke welstandsbeoordeling door de commissie ruimtelijke kwaliteit vooraf schriftelijk vast te leggen. Integrale welstands-monumentenadvisering: Voor verbouw-restauratieplannen van gemeentelijke- en rijksmonumenten is zowel een welstandsadvies als een advies van de monumentencommissie nodig. In beide adviezen zal worden ingegaan op vormgevingsaspecten. Een integrale benadering van een gecombineerde commissie kan in die gevallen zowel procedureel als inhoudelijk een meerwaarde opleveren.
Een gemeente voert een welstandstoezicht middels de door de Raad vastgestelde welstandsnota. Daarnaast kan de gemeente specifiek beleid voeren met betrekking tot de visuele kwaliteit van de gebouwde omgeving. Van deze mogelijkheid wordt vooral de laatste jaren gebruik gemaakt, in de vorm van beeldkwaliteitsplannen.
Burgemeester en wethouders laten zich bij de afgifte van bouwvergunningen adviseren door een adviescommissie die bestaat uit onafhankelijke deskundigen van Omgevingadvies BV. Op periodieke tijdstippen houdt de commissie een openbare zitting in een van de aangesloten gemeenten. Planindieners en ontwerpers kunnen desgewenst een toelichting geven op het plan. Alle voor advies aangevraagde bouwplannen worden direct geadviseerd tijdens de vergadering. De uitvoering van het welstandstoezicht geschiedt onder verantwoordelijkheid van burgemeester en wethouders door de betreffende sector. Burgemeester en wethouders volgen in het algemeen de adviezen van de commissie.
In het ruimtelijk kwaliteitsbeleid van een gemeente is het welstandstoezicht het ‘vangnet’. Het vangnet hangt echter nauw samen met het ruimtelijk kwaliteitsbeleid dat de gemeente voert.